manga, anime, japonia. ibaa.!
Zamieszczam wątek przeznaczony na kontrowersje w sprawie japońskiej kaligrafii. Czy ktoś z Was byc może nieraz z nudów zamiast, jak nasi typowi rówieśnicy, rysować serduszka na końcu zeszytów, bazgrze hasła po katakanie czy hiraganie ? A może zajmujecie się tym bardziej profesjonalnie ? Jeżeli chodzi o mnie, wprawiona jestem w katakanie, wszystkie podstawowe znaki z tego alfabetu zdążyłam jako tako opanować. A czy ktoś z Was również się tym zajmuje ?
Ja umiem jako-tako Hiraganę. Teraz mam trochę czasu więc próbuję opanować ją na perfect. Mam nawet klawiaturę z Hiraganą i Katakaną.
A N I M E :
- Bleach - Soul Eater - Rosario to Vampire (Capu2) - Vampire Knight (Guilty) - Night Wizard - Green Green - Onegai Twins - Naruto (Shippuuden) - Shaman King - Elfen Lied - K-ON! - Death Note - Ouran High School Host Club - zaczęłam Clannad i Kanon, ale stwierdziłam, że nie w moim stylu -
ja prawie idealnie znam katakane i hiragane ^^
u mnie można sobie w szkole trochę dorobić pisząc inny różne rzeczy po japońsku xd
Ja próbowałam trochę powkuwac Hiro, ale zupełnie mi nie wchodzi... buu. xD
no cóż, ja mogę powiedzieć, że aż mnie zatkało, gdyż na dzień dzisiejszy umiem 10 znaków hiragany, a wy mi tu piszecie, że opanowaliście już cały alfabet.To wszystko wina mojego lenistwa...ale może w końcu się zmobilizuje
Jak rysuje się codziennie z nudów na lekcji, wówczas wchodzi najlepiej.
Ale nie ma nikogo kto umiałby Kanji. Nawet Japończycy całego nie znają xD. No więc po co im ono? Hira i Kata by wystarczyły.
Ostatnio edytowany przez Aya-chan (2009-02-28 19:15:30)
A N I M E :
- Bleach - Soul Eater - Rosario to Vampire (Capu2) - Vampire Knight (Guilty) - Night Wizard - Green Green - Onegai Twins - Naruto (Shippuuden) - Shaman King - Elfen Lied - K-ON! - Death Note - Ouran High School Host Club - zaczęłam Clannad i Kanon, ale stwierdziłam, że nie w moim stylu -
a ja lubie kanji bo jest najładniejsze ^^
i krótkie, bo można cały wyraz jednym znakiem zapisać ^^
Kanji na stałe łączą się z kulturą oraz historią Japonii, dlatego są takie wyjątkowe.
ja jakoś zawsze do kanji miałam słabość xd
Amator
szczerze to nigdy nie próbowałem ale mam zamiar wziąść się za naukę Japońskiego.
japoński wbrew pozorom, wcale nie jest az taki trudny ^^
Amator
jako język może nie ale te znaki itp.